keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Kaasot ja bestmanit - työmyyriä vai kunniavieraita?

Heräsin jälleen kaaso ja bestman aiheen äärelle, sillä tuleva mieheni sai vihdoin eilen kysyttyä toista bestmania häihimme ja nyt meillä on loistonelikko kasassa, ihanaa! Tästä innostuneena päätin lueskella ideoita, millaisia tehtäviä erilaisten listojen mukaan kaasoille ja bestmaneille annetaan ja millaisessa roolissa heidät nähdään hääpäivänä - ovatko he häiden eteen vuosia ahertavia työmyyriä vai tarkasti valittuja kunnivieraita. Ensin siis pohdintoja eri rooleista ja sen jälkeen kerron teille, miten minä näen omat kaasoni ja mieheni bestamanit meidän hääjuhlassamme :)

Kaasot ja bestmanit voivat olla mitä erilaisimmissa tehtävissä ennen häitä sekä juhlan aikana. 
Etenkin kaasojen tehtävät ja "kriteerit" ovat historian saatossa muuttuneet, sillä ennen kaason tuli olla naimisissa (ettei hän vain tulisi mustasukkaiseksi hääparille), hän oli usein arvokas henkilö ja kaason ulkonäön ajateltiin ennustavan lasten ulkonäköä. Lisäksi kaason ja bestamanin rooli nähtiin yhdessä välissä pahojen henkien karkoittajana ja jopa kaason rooli morsamen pukijana juontuu aina keskiajalta saakka.


Nykyään kaasojen ja bestmanien roolit ovat hieman muuttuneet,  mutta perinne on jättänyt jälkensä muun muassa morsiamen pukuapuna sekä siinä, että häissä ylipäätänsä on kaasoja ja bestmaneja, tosin määrä on nykyään hyvinkin vapaa ja vaikka kaaso voi halutessa olla vaikka miespuolinen. Nykyisin kaasojen ja bestmanien tehtäviin luetaan usein polttareiden järjestäminen, mahdollisesti puheen pitäminen, suunnittelussa ja käytännönjutuissa avustaminen sekä häärin tukeminen, ja näihin tehtäviin valitaan usein läheisimmät ystävät, sellaiset henkilöt, joiden kanssa kaikki häihin liittyvä halutaan jakaa. Ääritapauksessa heidät laitetaan vastaamaan kaikesta ohjelmasta, sen suunnittelusta ja toteutuksesta, ja he tekevät todella paljon töitä jo paljon ennen häitä, aikalailla orjameiningillä. Toinen ääripää taitaa olla se, että kaasot ja bestamanit tulevat vain juhlaan, seisovat alttarin vierellä edustavina ja siinä se sitten oikeastaan onkin. Ehkä tavallisinta kuitenkin on, että kaasojen ja bestmanien tehtävät ovat jotain tältä väliltä ja ehkä olennaisinta onkin löytää juuri se sopiva kombinaatio kyseisten ihmisten näkökulmasta. 


Minulla kävi todella hyvä tuuri saada kaksi rakasta ystävää kaasoikseni ja molemmat ovatkin olleet tukenani ja hääideoijina heti kihlautumisesta ja kaasojen pyytämisestä lähtien. Ei siis voisi olla parempi tilanne. Minulla on käynyt todella hyvä tuuri, kun olen saanut elämääni paljon ihania ihmisiä ja ystäviä, joista olisin voinut nähdä useammankin kaasoinani. Halusin kuitenkin pidättäytyä kahdessa kaasossa, sillä kaksin on aina mukavampaa suunnitella kuin yksin, mutta suuremmalla porukalla aikataulutukset ja nopeat päätökset voisi olla haastavaa toteuttaa - ja kolmestaan minä ja kaasot ollaan hyvä "häätiimi" :D Valitisin siis kahdeksi kaasokseni kaksi läheisintä ystävääni, joista toisen kanssa on koettu yhdessä lukioajan elämää ja toinen on tullut mukaan yliopiston kautta. Molemmat ovat minulle tärkeitä ystäviä, olemme paljon yhteydessä, meille on luonnollista höpötellä ihan kaikesta yömyöhään asti ja luotan täysin siihen, että kaasoni saavat kaiken ajallaan aikaan ja häistä tulee heidän avustuksellaan ikimuistoisen ihanat. Lisäksi olemme kummankin kanssa sopivan samanlaisia ja molemmat tuntevat minut ihan läpikotaisin <3


Bestmanit taas ovat Mikon kaksi läheisintä ystävää, joten heidän valinta oli ilmiselvä. Lisäksi halusimme, että heitäkin kun kaksi, sillä mukavampi heidänkin on muun muassa polttareita järjestää, kun on joku toinenkin vastuussa. Bestmanien suurin tehtävä meidän häissä on olla hääjuhlassa mukana sekä avustaa kaasoja ohjelman pyörittämisessä, ja ovathan he tietty myös ennen juhlaa suhlaselle tuki, etenkin, kun sulhanen haluaa paeta viime hetken hääkoristeluista :D Ja meidän bestamenilta ei huumoria puutu, joten he vasmasti osaavat luoda juhlaan hengen, jossa kaikilla on hyvä ja sopivan rento olla.


Eli kuten päätellä saattaa, meille kaasot ja bestmanit ovat EHDOTTOMASTI kunniavieraita ja halusimmekin siksi valita tehtävään meille läheisimmät ihmiset ja rakkaat ystävät. Tärkeää myös oli heidän oma suostuminen tehtävään. Halusin myös pyytää kaasoja tehtävään vähän erityisemmällä tavalla, sillä halusin, että he muistavat yhteisen puuhastelun ohessa nauttia koko tästä matkasti yhdessä minun ja Mikon kanssa (tsekkaa tarkemmin aiempi päivitys tästä). Kaasojen kanssa minulle on luontevaa intoilla kaikesta häihin liittyvästä, säästyypä sulhanenkin kaikilta yksityiskohtien pohdinnoilta, joten kaasojen vastuulla tulee meidän häissämme luultavasti olemaan seuraavat asiat:

1. polttareiden suunnittelu ja järjestäminen
2. hääohjelman hiominen yhdessä morsiamen kanssa 
3. morsiamen tukena ja turvana oleminen
4.  kanssaideoija kaikissa hääjutuissa
(sekä muistuttaja, kun morsiamella meinaa mennä ideat yli)
5. koristelu- ja kuvausapu ym.apu ennen häitä ja häiden aikana
6. pukeutumisapu hääpäivänä
7.  hääohjelman pyörittäminen
8. juhlasta ja koko matkasta nauttiminen

Bestmanit sen sijaan pääsevät vähän helpomalla, sillä heillä ei ole paljoa tehtävää ennen varsinaista hääpäivää, mutta eiköhän me itse julaan jotain kuitenkin keksitä. Heidän päätehtävänsä voikin helposti tiivistää seuraaviin:

1. sulhasen vitsailukumppani/tuki hääjuttujen kanssa ;)
2. polttareiden järjestäminen
3. mahdollisesti avustaminen hääjuhlassa ja hääpäivänä 
(esim. tiekyltit tai
jos otamme joitain ortodoksisen kaavan piirteitä osaksi vihkimistä)
4. häiden juontaminen kaasojen kera ja sitä kautta ohjelman osittainen pyörittäminen
(kaasot taitavat olla meillä kuitenkin päävastuussa :))
5. juhlasta ja matkasta nauttiminen


Ja lopuksi, minä en kyllä pärjäisi ilman tätä nelikkoa - ihanaa kun olette tässä mukana! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti