perjantai 11. joulukuuta 2015

Suussa sulavat vieraslahjat

Joulu lähestyy, mikä on yksi parhaista syistä viettää välillä laatuaikaa ystävien kesken sekä kokeilla uusia leivontaohjeita. Minä sain viettää ihanat pari päivää hyvän ystävän seurassa ja vähän jo perinteeksi muodostuneet leivontakokeilumme keskittyivät tällä kertaa joulukonvehteihin, joista kummallakaan ei ollut aiemmin kokemusta. Päätimme kuitenkin olla rohkeita ja kokeilla jotain ihan uutta! Samalla suklaapalloja pyöritellessämme mietimme (myös ystäväni menee lähivuosina naimisiin), miten ihana vieraslahjaidea tällaiset itse tehdyt suussa sulavat suklaakonvehdit olisivat. 


Kokeilimme kahta ohjetta, joista toinen löytyi ihan vahingossa Koti ja keittiö -lehden joulunumeroa (12/2015) selaillessani. Tästä koko idea itse asiassa myös lähti! Valitsimme tämän lehden kahdesta suklaavaihtoehdosta Suolapähkinätryffelit (n. 60-70kpl), joiden ohjetta sovelsimme seuraavasti:

 2 dl kuohukermaa
3/4 dl fariinisokeria
200 g rouhittua maitosuklaata
100 g rouhittua tummaa suklaata
50 g voita
pieni pussi suolapähkinöitä

Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen tämän jälkeen porista miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta kattila pois levyltä ja lisää joukkoon sokeri, suklaat sekä voi. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan. Laita massa kelmulla peitettynä pariksi tunniksi jääkaappiin. 

Tämä massan tekeminen oli todella nopeaa! Massan ollessa jääkaapissa rouhimme suolapähkinät valmiiksi ja teimme toisen, Kinuskikissan sivuilta löytyvän suklaamassan valmiiksi. Meidän versiomme ohjeesta meni näin:

Suklaapallerot (n. 30kpl)

100 g valkosuklaata
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl tomusokeria
värikkäitä nonparelleja koristeluun

Paloittele ja sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa. Lämmitä siirappi kattilassa, mutta älä kiehauta. Ota siirappi liedeltä ja sekoita joukkoon suklaasula sekä tomusokeri. Siirrä kattila liedelle "jälkilämpöön" ja kun seos on sekoitettu tasaiseksi, kaada se leivinpaperilla päällystettyyn vuokaa ja nosta jääkaappiin jäähtymään.


Tämän jälkeen pidimme vajaan kahden tunnin tauon, jonka jälkeen otimme massat jääkaapista, levitimme leveälle lautaselle ensin suolapähkinöitä, sitten nonparelleja, ja ryhdyimme pyörittelemään makeisia ottaen lusikalla aina pienen palan massasta ja sen jälkeen pyöritellen pallon käsin. Ensimmäinen massa oli vielä aika pehmeää, mutta kumihanskat kädessä se onnistui hyvin ja lisäksi koimme, että massan pehmeyden ansiosta siihen tarttui hyvin suht. karkeaa suolapähkinärouhetta. Suklaapalleroiden massa oli jo hyvin jähmettynyttä, mutta vähän aikaa palloja pyöritellessä käsien välissä massa lämpeni ja siihenkin tarttui nonparelleja tosi hyvin. Kahdestaan tämäkin vaihe hujalti nopeasti ja valmiit konvehdit asetimme ostamiimme karkkivuokiin. Samalla mietimme, miten hyvin vuokien väreillä sekä nonparellien värivalinnalla näistä voisi tuunata tosi hyviä vieraslahjoja tai karkkibuffet-makeisia juuri oman häiden teemojen mukaan!


Kannattaa ehdottomasti kokeilla joko hääjuhlaan, jouluun tai ihan vaan arkea piristämään! Näille n. 100 konvehdille tuli hintaa yhteensä reilu 20e (osa aineista valmiina, osaa jäi ihan kunnolla yli) ja tekeminen oli yllättävän helppoa ja mukavan stressitöntä. Pienillä variaatioilla, eri suklaiden hyödyntämisellä sekä koristeluiden kehittelyillä saa varmasti myös mukavia muunnoksia aikaan. Minä aion tällä kertaa kääriä näistä muutamat pakettiin ja varmasti palaan myös joku toinen kerta näiden ohjeiden äärelle:)

Herkullista viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti