torstai 19. tammikuuta 2017

Suunnitteilla karkkibuffet?

Luin viime viikolla Helsingin Sanomista jutun, jonka mukaan karkkibuffet on menneiden aikojen häätrendi ja sen tuoreena korvaajana kesällä 2017 nähdään donitsibuffet. Ei donitsibuffetissakaan mitään vikaa ole, mutta vähän epäilen, että jääköhän karkkibuffet kuitenkaan pois. Tai tarvitseeko sen jäädä? Eikö karkkeja ja muita herkkuja voi olla aina häissä kuin häissä tarjolla? Minusta ainakin! Siksipä kerron teille karkkibuffettia suunnitteleville meidän kokemuksista - paljonko hankkia karkkeja, mitä laatuja ja milloin ne kannattaa laittaa esille.

Kenelle?
Meille kahdelle karkkihirmulle oli alusta saakka aika selvää, että karkkibuffet tulee osaksi meidän häitä ja karkkia tulee niin paljon tarjolle, että siitä riittää lapsille ja aikuisille. Eli aluksi kannattaa lähteä suunnittelemaan, onko kyseessä vain lapsille tarkoitettu lisä hääjuhlaan vai ihan kaikille tarkoitettu lisuke. Se nimittäin määrittää liki kaikkia seuraavista: määrä, mitä karkkeja, miten esille sekä mitä muuta lisänä tarjotaan.

Paljonko karkkia on sopivasti?
Tämä taitaakin olla se haastavin tehtävä, mutta minusta sopivan karkkimäärän pohtiminen on tärkeää heti sen jälkeen, kun on päättänyt, minkä suuruiselle porukalle karkit ovat tarjolla. Minä selvittelin paljon muiden laskutapoja ja lopulta päädyimme laskemaan 170g makeisia / vieras, eli meidän vierasmäärällä (vajaat 90) se teki noin 15 kg karkkia! Ja riittikö? Riitti ja ihan hirmuisesti jäi yli! Jäipähän antaa seuraavana aamuna sukulaisille kotipakettiin ja riitti vielä kummankin työpaikoillekin :D

Mikä sitten vaikutti siihen, että karkkia oli varattu liikaa? Uskon, että ainakin se, että karkkilajeja ei ollut kauheasti erilaisia sekä se, että pääruoka oli niin hyvää ja täyttävää, ettei ihmisiin oikein meinannut enää mahtua herkkuja. Lisäksi vaikutti se, että buffet avattiin vasta jälkiruualla, eli mahat olivat tosiaan jo täynnä. Huomioikaa siis karkin määrässä se, millainen ruoka teillä tarjotaan sekä mitä kaikkea herkkua karkkibuffetin ohella on tarjolla. Jos ruoka on monipuolista ja herkkujakin on montaa sorttia, huomattavasti pienempikin määrä (n. puolet vähemmän) olisi meidän häissä riittänyt hyvin. Toki jos karkkibuffet on koko päivän auki, tämä määrä olisi voinut olla ihan hyväkin. Tai jos olisimme laskeneet tällä määrällä vain lapsille, olisi määrä voinut olla sopiva, sillä aikuisiakin olisi kuitenkin poikennut kupeilla :)

Montaako laatua ja mitä laatuja?
Kun olette arvioineet teille sopivan määrän, kannattaa pohtia, mitä karkkeja haluatte tarjolle. Tässä hyvänä perussääntöjä on minusta teidän mieltymyksenne. Meillä lähtökohtana oli se, että halusin vain valkoisia ja punaisia makeisia, sillä halusin karkkibuffetista visuaalisen osan hääkoristeluja. Ja tietysti niiden miti olla meistä hyvä karkkeja! Lisäksi halusin useampaa erilaista makua, mutta kuitenkin niin, ettei laatuja olisi liian montaa, jälleen esillepanosyistä. Päädyimme lopulta seuraaviin karkkilaatuihin:

- sydämen muotoisia vaahtokarkkeja
- marmeladisydämiä
- valkoisia toffeepalloja
- liitulakuja
- sekoitus hedelmäsydämiä, mansikkalakuja, vadelmaveneitä ja punaisia apinoita
- ranskanpastilleja

Tämä määrä erilaisia laatuja tuntui sopivalta, sillä halusimme tarjota makeisia suurista lasisista asioista ja monipuolisuuttakin tuli mukavasti. Koska astiat olivat suuria, täytyi yhtä lajia olla suhteellisen paljon. Pohtikaa siis laatuja valitessanne, haluatteko tarjoilla karkit millaisista asioista ja haluatteko noudattaa niissä jotain tiettyä väriä. Kannattaa myös miettiä kohtuus määrässä, vaikka valinnanvaikeutta olisikin ilmassa. Erilaisten karkkien määrä nimittäin rajaa myös menekkiä ja ihan kaikkea ei tarvitse olla tarjolla. Lisäksi kannattaa miettiä, kenelle karkit suunnataan, sillä lapsilla ja aikuisilla voi olla erilaisia mieltymyksiä. Suklaata harkitessa kannattaa myös muistaa sen mahdollinen sotkeminen.Mistä tarjoillaan?
Samanaikaisesti laatuja miettiessa kannattaa pohtia, millaisista asioista karkit haluaa tarjota, sillä se rajaa mahdollisuutta valita erilaisia karkkeja sekä erilaisten laatujen määrää. Vai laitetaanko kaikki isoon kuppiin sekaisin? Silloin voit mennä fiilispohjalta! Minä halusin lasisia purkkeja ja hyvänä vinkkinä voin kertoa, että Ikeasta saa ihan todella halvalla todella tyylikkäitä! Keräilinkin näitä purkkeja häiden alla useammasta paikasta ja kaivelin myös kotoa jo olemassa olevia. Lisäksi minulle oli tärkeää, että purkeissa on kannet, jottei karkkeja oteta ennen kuin niiden aika on. Ja purkkien piti olla sellaisia, että niistä mahtuu ottamaan ottimille.

Lisäksi kannattaa miettiä, mihin karkkibuffetin antimia kerätään - pieniin astioin, lautaselle vai esim. vieralahjana pussiin? Nämä kannattaa varata aivan karkkien viereen. Meidän astiat tilasin Aasiasta ja liimasin niihin vain sydäntarrat luomaan vähän tunnelmaa (kuviolliset oli aika kalliita, joten näin säästin mukavasti). Lisäksi viereen on mahdollista laittaa jokin muukin koriste, esim. mietelause tai ohjeistus. Meidän tapauksessamme karkkibuffet vieressä luki "Love is sweet"<3

Mistä karkit kannattaa hankkia?
Useampi kuukausi ennen häitä kannattaa alkaa kyttämään irtokarkkialeja! Osa tilaa karkkeja tukusta, mutta minulle ei osunut silmään oikein hyviä alennuksia. Siksipä bongailimme Halpa Hallin alennuksia ja saimme sieltä monta monituista kiloa karkkeja (ostorajaakaan ei ollut). Muutenkin Halpa Hallin karkit on aina suhteellisen halpoja. Lisäksi kannattaa seurata Citymarketeja ja Lidliä. Ei kuitenkaan kannata olla liian ajoissa liikkeellä, sillä karkit kovettuvat yllättävän nopeasti. Osta siis herkut vain muutamaa kuukautta ennen ja säilö ne silloinkin mahdollisimman ilmatiivisti. Me laitoimme kaupan paperipussit vielä pieniin pakastepusseihin ja säilyivät todella hyvin pehmeinä!

Milloin avata karkkibuffet?
Sitten varsinaiseen hääjuhlaan, eli minne nämä karkit mahtuvat ja missä ne ovat toimivassa paikassa? Tämänkin kannattaa ajatella etukäteen ja siihen vaikuttaa paljon se, milloin karkit ovat tarjolla ja kenelle ne on suunnattu. Jos on tarkoitus, että karkkibuffet on koko ajan auki, voi se olla melkein missäpäin tilaa vain. Jos on tarkoitus avata se jälkiruuan aikaan, kuten me teimme, kannattaa se sijoittaa jälkiruokapöydän läheisyyteen kuitenkin niin, ettei karkkikupilla käynti tuki jälkkäripöydän jonoa. Lisäksi, jos buffet ei ole heti auki, pitää miettiä, miten se peitetään siihen saakka. Osa täyttää astiat vasta juuri ennen buffetin aukeamista, mutta me täytimme ne jo valmiiksi, mutta laitoimme kannet kiinni ja päälle vaaleaa harsoa. Harso poistettiin sitten juuri ennen jälkiruokapöydän avaamista. Jos karkkibuffet on taas vieraslahjana, voi pohtia, tulisiko sen silloin olla vaikkapa lähellä vieraskirjaa ja avattaisiinko se vasta myöhemmin. Lisäksi kannattaa miettiä, jos karkkibuffet on suunnattu lapsille, voisiko se olla vaikka leikkipaika lähellä ja tarpeeksi matalalla pöydällä.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat teitä karkkibuffetia suunnittelevia!

1 kommentti:

  1. Moi! Oon rakentamassa ristiäisiin karkkibuffettia ja meillä on noi samat matalemmat isommat astiat! Paljon niihin suunnilleen mahtuu yhtä laatua ? Kilo vai kaks? :D

    VastaaPoista