keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Ekumeeniset häät ja lupa-asiat

Olen aiemmin tainnut sivulauseessa mainita, että meidän häistämme on tulossa ekumeenit. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Ekumeeniset häät tarkoittavat kahden uskontokunnan yhteisiä häitä ja meidän tapauksessamme hääkaavassa yhdistetään sopivasti luterilaisuutta ja ortodoksisuutta, sillä minä kuulun luterilaiseen ja mieheni ortodoksiseen kirkkoon. Ekumeenisissa häissä ei siis toimita vain toisen uskonnon mukaisesti, vaan sekoitetaan kahdenlaisia perinteita ja usein tähän yhdistämiseen on monia vaihtoehtoja vähän papeista ja hääparin toiveista riippuen.

Me olemme pohtineet meidän kaavaamme jo jonkin aikaa muun muassa Mikon läheisten kanssa, joilla on paljon tietoa ortodoksisista käytännöistä. Minä haluaisin luterilaisesta kaavasta mukaan isän saattamisen alttarille sekä tahdon-kysymykset, sillä jotenkin olen aina ajatellut, että ne kuuluvat siihen hetkeen, kun lupauden elämäni miehelle. Muutenhan luterialainen kaava sisältää käytännössä vain puhetta ja virsiä, joista olen valmis luopumaan ja ottamaan niiden tilalle ortodoksisen perinteen mukaisia juttuja. Pathaassa tapauksessa saisimmekin vihkikaavaamme nämä kaksi elementtiä ja sitten loput ortodoksisesta perinteestä, kuten kruunaukset, alttarin kierron tai muita näyttäviä elementtejä (joista osa on minulla vielä opettelussa^^). Pituuttahan tämä yhdistäminen tuo vähän lisää, mutta se ei meitä haittaa, onhan tämä se hetki, kun todella lupaudumme toisillemme. Lisäksi minusta tuntuu, että ortodoksisuus voi tuoda mukavaa visuaalista ilmettä mukaan, jolloin ehkä aikakin kuluu nopeammin, kun on uutta ja kiinnostavaa seurattavaa.

Orthodox Marriage Ceremony:

Luterilaiseen vihkimiseen riittää avioliiton esteiden tutkinta ja rippukoulu, jotta naimisiin on mahdollista mennä. Sen sijaan ortodoksiseen vihkimiseen meidän tuli pyytää piispan lupa (onnistui sähköpostilla), sillä häämme saattuvat Jumalansynnyttäjän paastoon, jolloin ei yleensä vihitä. Onneksi tämä lupa kuitenkin saatiin ja avioliiton esteiden tutkintakin on jo vetämässä :) Kannattaa siis huomioida, jos sekoittaa useita perinteitä, erilaiset luvat sekä se, tarvitseeko kummankin kuulua samaan kirkkoon tai kristilliseen kirkkoon tai riittääkö, että vain toinen on kirkon jäsen.

Minulle oli alusta asti selvää, että haluan häihimme molemmat papit, sillä vaikka ortodoksiset häät ovat minulle ihan uusi juttu, on minusta ihan huikeaa saada häihimme myös mieheni suvun kautta näitä perinteitä. Tuleepahan samalla ihanan uniikki kombo, juuri meidän näköiset häät<3 Vähän vielä jännittää, mistä kaikesta vihkimisemme tulee koostumaan, mutta tämä selviää sitten tarkemmin, kunhan tapaamme kesäkuun lopussa molemmat papit. Kerron kyllä sitten heti teillekin lisää! 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella hienolta ja varmasti saatte juuri teidän näköiset häät. Hienoa, että vihkikaavoja on mahdollista yhdistellä. Ja varmasti olisi hienoa ja mielenkiintoista päästä myös vieraaksi tällaisiin häihin. Mielenkiinnolla jään seuraamaan teidän vihkikaavan suunnittelua ja toteutusta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, toivottavasti saadaan toimiva kokonaisuus aikaiseksi :)

      Poista