tiistai 9. joulukuuta 2014

Itse tehdyt hääkarkit

Tänään, tai oikeastaan eilen jo aloitin, tein ensimmäistä kertaa ikinä vaahtokarkkeja aivan alusta asti itse hyvän ystäväni antamalla ohjeella. Tein näitä vaahtokarkkeja oikeastaan ihan muun syyn kuin häiden takia, mutta häät kun pyörivät koko ajan mielessä, niin tänään vaahtokarkkeja leikellessäni huomasin, miten hyvin ne itse asiassa sopisivat myös häihin. Häissä yleensä annetaan vieraille jokin lahja, vähintään karkkeja, miksei se voisi olla itse tehty? Lisäksi kokeilin vaahtokarkkien laittamista pieniin kauniisiin lasipurkkeihin, voisiko sekin toimia vieraslahjana? Tai miksei mahdolliseen karkkibuffettiin voisi tehdä jotain itse? Nämä herkut kun voi vielä värjätäkin juuri teemavärin mukaan :) Yllätyin karkkien kauniista ulkomuodosta ja tosi hyvän makuisiakin vielä, niin pajon parempia kuin kaupasta ostetut! Ohjekin on helppo, suosittelen!

Tässä siis vielä vaahtokarkkien ohje, jos joku innostuu kokeilemaan sekä hieman kuvia siitä, millaisista herkuista oikein puhun. Ja maun voi tosiaan tehdä juuri sellaiseksi, mistä itse pitää. Tästä määrästä tulee piirakkavuoallinen vaahtiksia :)

- ota valmiiksi pelti/piirakkavuoka ja kelmuta se
- ripottele kelmun päälle tomusokeri/maizena mix, muuten tarttuu kelmuun (molempia saman verran) ja jätä pelti/vuoka odottamaan
- mittaa 2dl vettä, 5 dl sokeria, 1 dl vaaleaa siirappia (voi korvata kolmasosalla dl tummaa siirappia ja kahdella kolmasosalla dl sokeria) ja ripaus suolaa kattilaan
- keitä seosta 12min
- mittaa samalla 7 liivatetta kylmään veteen
- vatkaa 2 kananmunan valkuaiset kulhossa kiinteäksi vaahdoksi

- kun sokeriliemi on keittynyt, voit lisätä värin, liivatteet ja makuaromit (itse laitoin muutaman tipan vaniljauutetta sekä lorauksen Baileys likööriä)
- vatkaa tämä sokeriliemi sähkövatkaimella paksuksi ja kiiltäväksi vaahdoksi
- lisää vaahtoon valkuaiset
- kaada paksu massa pellille/vuoalle jähmettymään ja suojaa se kelmulla (ei saa osua massaan, muuten jää kiinni)
- nosta massa jääkaappiin jähmettymään

- seuraavana päivänä tomuta pinta tomusokeri/maizena sekoituksella (molempia saman verran) ja kumoa pöydälle
- leikkaa massasta haluamasi muotoisia ja ihanan makuisia vaahtokarkkeja ja laita tarjolle!





2 kommenttia: