maanantai 14. syyskuuta 2015

Omenaruusuja juhlapöytään

Vietin viikonlopun kotiseudulla ja juuri ennen lähtöä silmiini pisti ihan mahtava video, jonka katsottuani en voinut muuta kuin ryhtyä itsekin kokeilemaan! Kyseessä oli siis video, jossa ohjeistettiin ihanan käytännönläheisesti, mutta sopivan nopeasti, kuinka tehdä kauniita ja helppoja ruusun näköisiä leivoksia esimerkiksi hääpöytää koristamaan. Piti siis päästä itse kokeilemaan! Tsekkaa video täältä ja sen jälkeen voit tutustua minun variaatioihini ja kokemuksiini näiden luomusten leipomisesta :)

Eli kyseessä ovat omenaruusut, joiden valmistamiseen tarvitset:
- lehtitaikinalevyn (meidän tapauksessa paketin pieniä levyjä)
- aprikoosihilloa (meillä toisena variaationa omenamarmelaadia)
- luomuomenoita (kokeiltiin rinnalla nektariinia)
- sitruunan
- kanelia

Sulata ensin taikina. Samalla voit pilkkoa omenat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja laittaa viipaleet likoamaan veteen, johon olet puristanut yhden sitruunan mehut. Meillä mukana leipomassa oli minun lisäksi äiti ja Mikko, ja ehdottamasti kannatti olla useampi kuin yksi :)

 Taikinalevyt sulamassa.

Sitruunamehua veden sekaan. 

Omenaviipaleet likoamassa sitruunavedessä.

Omenoiden (tai muiden hedelmien) pilkkomisen jälkeen käytä viipaleita 3 minuuttia mikrossa. Jos viipaleet ovat paksumpia, pidä pidempään (kokemuksella opittua^^). Mikrossa käyttämisen tarkoituksena on tehdä omenaviipaleista pehmeitä, jolloin ne eivät katkea helposti käärimisvaiheessa (tämäkin tuli koettua :D). Ennen kuin aloitat käärimisen, sekoita myös 3rkl hilloa ja 2rkl vettä, jos haluat laimentaa hilloa. Me käytimme marmeladia, jolloin laimentaminen oli ihan toimivaa, mutta olisin ehkä uudella kerralla laittanut vähän vähemmän vettä, joten mieti, paljonko tahdot laimentaa :) Käytä tätäkin seosta mikrossa, 1 minuutti, ja voit siirtyä eteenpäin.

Meidän hillot, varmasti moni muukin toimii.

Nyt pääset varsinaiseen käärimiseen! Eli kaulitse taikina jauhotetulla alustalla hyvin ohueksi. Tämän jälkeen leikkaa taikunasta n. 6cm paksuisia suikaleita. Minä kaulitsin yhden lehtitaikinalevyn ja laiton sen kahtia, mikä oli ihan toimiva koko :) Tämän jälkeen levitä suikaleelle haluamasi määrä ensin hilloseosta, sitten omenaviipaleet ja lopuksi ripottele päälle kanelia.

Suikaleiden ei tarvitse olla ihan tasaisia, huh^^ 

 Hilloa fiilispohjalta.

Omenat vähän limittäin ja päälle kanelia.

Tämän jälkeen taita ylimääräinen taikina omenoiden päälle ja kääri viipale rullaksi. Paina rullan päässä taikinan reuna kiinni niin, ettei se aukea uunissa ja lopuksi aseta rulla silikonivuokaan.

Taitettu taikina kääritään rullalle. 

 Valmis tulla.

Kaksi nektariiniversiota odottamassa uuniin menoa.

Kun kaikki ovat valmiita, ei muuta ruusut kuin uuniin! Käänsimme asteet suoraan ohjeeta ja annoimme ruusujen olla kiertoilmauunissa n. 20 minuuttia 200 asteessa. Ehkä ensi kerralla laittaisin asteita vähän vähemmän ja antaisin olla pidempään :) Tässä valmiit ruusut, joita olisi voinut vielä koristella tomusokerilla. Ei ihan niin nättejä kuin videoilla, mutta ihan kivoja kuitenkin!

Vasemmalla omenaa, oikealla nektariinia.

Ohje näytti tosi helpolta, mutta vei ainakin meiltä yllättävästi aikaa ja vaivaa. Lisäksi aika monessa kohtaan piti vähän soveltaa ja miettiä uudelleen. Ihan kunnialla kuitenkin selvittiin ja ensi kerralla kaikki menisi varmasti jo nopeammin. Lopputulos oli minusta ihan kivan näköinen, vähän erilainen kuin tavallisesti ja makukin perushyvä, mutta aika mieto. Siksi laittasinkin ensi kerralla kunnolla hilloa, jotta maku pääsee taikinan maun läpi :) Tai voisiko hillo olla jotain voimakkaampaa? Ja ehkä emme ala tekemään näitä meidän häihin, sillä työmäärä oli kaikkine pilkkomisineen niin kova, mutta ehkä joskus vieraille saatetaan kotona tarjota. Kokeilkaa ihmeessä ja varioida kannattaa, sillä nektariinikin maistui mukavan raikkaalle! :)

3 kommenttia:

  1. Tosi kauniita! Näitä pitääkin koittaa tässä syksyn aikana tehdä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla ja vähän varioida itselle sopivaa makua :)

      Poista