maanantai 31. elokuuta 2015

Häämatkalle Kroatian aurinkoon

Vietimme Kroatiassa kesälomareissun reilu viikko sitten. Meillä oli kyseessä ihan tavallinen lomareissu yhdessä ystäväpariskunnan kanssa, mutta tämän reissun aikana oivalsin, että Kroatia sopisi hyvin moneen muunlaiseenkin matkailuun - kuten häämatkakohteeksi. Pidin Kroatiasta maana todella paljon ja olisin valmis matkustamaan sinne uudestaankin! Meidän reissumme ajoittui elokuun puoliväliin, mikä on keskimäärin Kroatian paras ajankohta takuuvarman aurinkoisen sään takia, mutta emme silti ihan välttyneet sateilta erikoisen kuuman alkukesän takia (katso Kroatian keskiverto sää- ja sademäärät täältä). Sade ei kuitenkaan pilannut lomaamme, sillä tässä maassa voi tehdä paljon muutakin ja tulipahan lepäiltyä välillä :) Kroatia onkin minusta mahtava vaihtoehto häämatkakohteeksi monenlaisille pareille, sillä tästä maasta löytyy paljon kaunista luontoa, mutta myös tasokkaita hotelleja ja rauhallisia rantoja. Hintakin on ainakin vielä kohtuullinen, eikä lento tänne turkoosin veden äärelle kestä kuin vajaat 3h Helsingistä! Lisäksi maahan voi matkustaa moneen aikaan vuodesta riippuen, nauttiiko auringon palvonnasta vai vuoristossa vaeltamisesta. Kerronkin seuraavaksi omia reissukokemuksiamme ja matkamme parhaita paloja häämatkavinkkien näkökulmasta.


Kroatia olisi minusta mainio häämatkakohde, sillä sieltä löytyy jokaiselle jotakin, se sijaitsee sopivan matkan päässä Suomesta, mutta tarjoaa kuitenkin tyystin erilaisen ympäristön, jossa on helppoa päästä irti arjesta. Meidän lomalle sijoittui Igranen kylään, joka sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Splitistä etelään, Kroatin etelärannikolla siis oltiin. Tämä seutu on todella kaunista, sillä maan jylhä vuoristo ulottui aivan rannikon läheisyyteen. Igranen kylä oli hyvin pieni kylä, jossa näki palasen myös aitoa Kroatiaa. Pidinkin tässä maassa siitä, että täällä ei ollut vielä ihan älytöntä turistirysää, hotellia hotellin vieressa, vaan luonto ja paikalliset ihmiset olivat lähellä. Monet häämatkallekin lähtijät haluavat omaa rauhaa. Tällaiset pienet kylät varmasti tarjoavat sellaista!


Mitä häämatkalla Kroatiassa voisi sitten tehdä? Luonnolta kiinnostuneille pareille tämä maa tarjoaa todella paljon. Erityisesti vuoristo on täynnä mahdollisuuksia, sillä joka puolella on kylttejä, jotka ohjaavat metsään ja vuorille merkityille vaellusreiteille. Osa näistä reiteistä on muutaman tunnin kävelyjä, osa mahdollistaa pidemmänkin vaelluksen. Luonnossa liikkuminen on siis tehty helpoksi, vaikka maasto onkin aika vaikeakulkuista ja vaatii siksi hyvä varusteet :)



Vuoristo tarjoaa kävelyn ja vaeltamisen ohella mahdollisuuksia myös vesiaktiviteetteihin! Kävimme Mikon kanssa yhden järjestetyn retken, jossa laskimme kolme tuntia alas yhdessä kahdeksan muun retkeläisen ja oppaan kera. Oli sopivan jännää ja välillä rentoa, kaunista maisemaa ja niin kirkasta vettä! Laskimme n. 11km Cetina jokea alas Omisin kaupunkiin. Suosittelen ehdottomasti vähän extremeä kaipaavalle! Vesi oli paikoitellen +11asteista, joten me ei uskallettu uimaan, mutta veneessä oli ihan huippukivaa!


Muitakin vesiaktiviteetteja kokeilimme, nimittäin polkuveneilyä ja vesiskootterilla ajoa (tai minä turvauduin kyytissä istujaksi). Niiden lisäksi ainakin meidän lähellä oli myös mm. parasailing-mahdollisuus, joten toimeliaille löytyy kyllä tekemistä! Polkuveneen kyydistä snorklailimme myös moneen kertaan, kirkasta vettä on nimittäin kaikkialla! Veden alla ei näkynyt mitään huiman värikästä, mutta sen sijaan porukkamme bongasi erilaisia kaloja, jättiläissimpukoita sekä rapuja, joten snorkkelikin kannattaa pakata mukaan. :) Polkuveneillen pääsee myös mukavasti tutkimaan lähirannikkoa ja ranta sekä meri näyttävät niin kauniilta mereltä päin!


Meiltä jäi vielä näkemättä pari hienoa luonnonpuistoa, joista erityisesti Plitvicen puistoa on kehuttu todella paljon kauniine vesiputouksineen ja korkeuseroineen (ylempi kuva vesiputouksista). Tämä luonnonpuisto sijaitsee sisämaassa ja paikallisen oppaan mukaan paras aika vierailla siellä on kesäaika, sillä talvella nämä putoukset ovat jäässä ja keväällä koko laakso on sulamisveden peitossa. Ensi kerralla sitten, varmasti näkemisen arvoinen ja romanttinenkin paikka! Toinen, vähän lähempänä turistikohteita oleva luonnonpuisto on nimeltään Krkan kansallispuisto, jossa on myöskin vesiputouksia, mutta vähän pienemmässä mittakaavassa. Ainakin Finnmatkat järjesti sinne retkiä ja jos lomamme olisi ollut pidempi, olisimme kyllä käyneet siellä :)



Kaunista luonnon ohella Kroatiassa olivat myös pienet idylliset kylät ja luostarit. Niitä oli jokapuolella, joten varmasti sinunkin matkallesi osuu joku luostari tai kirkko. Suurin osa kroatialaisista on katolilaisia, mutta myös ortodokseja ja muita uskontoja maasta löytyy. Olisimme halunneet käydä lähiluostarissamme, mutta emme onnistuneet olemaan sen luona ovien ollessa auki. Ensi kerralla sitten! Sen sijaan ihalilimme Igranen ja Makarskan kylässä kyläkulttuuria sekä historiallista arkkitehtuuria, ja Makarskassa on muuten aivan ihanalla paikalla mahdollisuus jättää myös rakkaudenlukko ikuisen rakkauden merkiksi <3. Ystävämme kävivät myös Dubrovnikissa sekä Mostarissa, joita pitivät. Muitakin kaupunkeja on paljon, jos pitää historiasta. Myös ostosmahdollisuuksia on varmasti enemmän isoissa kaupungeissa. 



Ostosmaa Kroatia ei tosiaan ole, jos on kiinnostunut halvoista vaatteista ja asusteista. Niitä toki on vähän, ehkä isommissa kaupungeissa enemmänkin, mutta hintataso ei ole erityisen halpaa. Sen sijaan laventelituotteet ja oliiviöljy tuntuivat olevan tämän maan juttu ja mukaan tarttuikin näitä tuotteita. Monet tuotteet oli myös tuotettu paikallisesti ja luonnonmukaisesti, mikäs sen ihanampaa kuin tukea paikallista käsityötä! Lisäksi tässä maassa ihmiset ovat todella ystävällisiä ja kaupoissa saa katsella omassa rauhassa pohtien ostoksia.


Ruokakulttuurista saimme myös pienen maistiaisen hotellilla ja sen lähialueilla. Käsitykseni mukaan Kroatin suurin elinkeino liittyy mereen ja kalastukseen, joten paljon erilaisia mereneläviä oli tarjolla erilaisista kaloista simpukoihin ja mustekaloihin. Maistelin useampia kaloja ja pidin niistä kovasti :) Myös pizzaa täällä osattiin ainakin meidän mielestä tehdä, liekö Italian läheisyys tuonut taidot :D


Hotelleja maasta tosiaan löytyy moneen makuun, varmasti jokaiselle jotakin. Mahdollista on myös mennä joko valmismatkalle tai sitten ihan omatoimireissulle, molemmista olen kuullut hyviä kokemuksia. Vettähän täällä voi juoda, joten turistitaudeilta usein vältytään myöskin. Meidän hotellimme oli Finnmatkoden Adriatic Beach by Karisma, rauhallinen ja kaunis aikuisille suunnattu hotelli, jonka maisemat olivat huikeat. All inclusive sisälsi myös paljon ihanaa ruokaa ja huoneet olivat siistejä! Klikkaa täältä lukemaan hotellistamme lisää tai tsekkaa esim. hotels.com:sta maan muita hotelleja ja momondosta lentolippuja. :)



Kokonaisuutena Kroatia oli minusta ehdottomasti vierailun arvoinen maa ja paljon jäi vielä viikossa näkemättä. Kroatia sopii myös monenlaisille hääpareille, sillä sieltä löytyy sekä kulttuuria, luontoa että kirkasta vettä vain lyhyen lentomatkan päässä. Ja kesällä kelit ovat aurinkoa rakastaville parhaimmillaan! Vanhempani vierailivat Pohjois-Kroatiassa toukokussa ja pitivät kevätsäästä, sillä silloin pystyi hyvin patikoimaan. Pohjois-Kroatiasta tehdään myös veneretkiä Venetsiaan, joista varmasti saa ihanaa häämatkafiilistä :) Meidän lomamme sai hääfiilistä siitä, kun ystäväpariskuntamme kertoi menneestä kihloihin ja piti meillä yllätyskihlaiset lomamme alussa (he olivat tulleet vähän meitä aikaisemmin lomakohteeseen, jolloin mies oli kosinut <3). Olikin ihanaa nähdä näiden kahden onnellisen hääintoilua ja onnellista yhdessäoloa, sitten meidän häiden jälkeen pääsenkin suunnittelemaan heidän häitään ulkoimailla ja vielä kaason roolista!! <3 

Mutta tässä siis Kroatian häämatkavinkkejä, minusta maassa oli parasta puhdas luonto, vuoret sekä kirkas vesi, kannattaa ehdottamasti käydä, ja jos ei häämatkalla, niin ihan vaikka muuten vaan lomalla! :)



6 kommenttia:

  1. Kroatian luonto ja aktiviteettimahdollisuudet kiinnostavat, mutta emme löytäneet sopivaa hotellia, kun keväällä matkoja selasimme. Kivat hotellit tuntuivat olevan joko todella kaukana kaikesta tai sitten kaupungissa. Parasta olisi hotelli pienessä siistissä kylässä. Onko vinkkejä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miltä tuo meidän hotelli Adriatic Beach by Karisma näytti? Siitä oli n. 4km Igranen keskustaan, pieni kauppa ja kävelytie lähellä. Tietysti tästä on matkaa Splitiin se pari tuntia, mutta toisaalta etelään pääsee helpommin ja ei tosiaan ole kaupungissa :) Huoneita oli myös monenlaisia, osa omalla pienellä altaalla. Pidin kyllä Igranen pienestä kylästä, kannattaa tutustua!

      Poista
  2. Voih, pieni kiireellisyyden peikko nostaa kyllä päätään, ihanan kuuloinen reissu teillä kyllä ollut. Kroatia on kyllä ihana. Itse reisiluun siellä päin muutama vuosi sitten ja täytyy sanoa, että tuo plitvice on kyllä kuin toisesta maailmasta. Enpä ole tainnut niin kauniin väristä vettä koskaan nähnyt. Toinen reissun yllättäjä oli Sarajevo, joka valloitti kyllä minun sydämeni kauniilla arkkitehtuurilla, ystävällisillä ihmisillä ja hyvällä ruoallaan. Ehdottomasti suosittelen siellä käymään ja varsinkin Dubrovnikista pelkkä matka sinne on kaunis vuoriston halki matkustaessa :)

    VastaaPoista
  3. Eipä koskaan saisi puhelimella ja aamutuimaan koittaa näitä viestejä selkeästi kirjoittaa... Eli kiireellisyyden = kateellisuuden, reisiluun = reissailin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun kerroit teidänkin reissun parhaita paloja, mukava kuulla minulle ihan uusista paikoista kokemuksia! :) Tuo Plitvice pitää kyllä joskus käydä kokemassa, kuulostaa niin mahtavalta paikalta!

      Poista
    2. Kiitos, kun kerroit teidänkin reissun parhaita paloja, mukava kuulla minulle ihan uusista paikoista kokemuksia! :) Tuo Plitvice pitää kyllä joskus käydä kokemassa, kuulostaa niin mahtavalta paikalta!

      Poista