lauantai 1. elokuuta 2015

Mitä häälahjaksi?

Tänään kiertelimme Mikon kanssa kaupoissa ja eksyimme muun muassa Pentikin liikkeeseen "ihan vaan fiilistelemään meidän astiastoa" ja samalla vähän pohtimaan, voisimmeko toivoa jotain siihen liittyvää häälahjaksi. Tästä intouduinkin pohtimaan myös tänne, mitä kaikkea voisimme pyytää lahjaksi ja mitä ylipäätänsä yleensä pyydetään häälahjaksi, tai pyydetäänkö mitään. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että lahja EI saa olla velvoite osallistua häihin eikä lahjan hinnalla ole alarajaa! Lahja on vain pieni lisä, jolla muistetaan hääparia ja se saa olla antajansa näköinen, kunhan muistaa hääparin tyylin ja ottaa ainakin suuntaa toiveista :) Siksi minusta onkin hyvä antaa vieraille vähän suuntaa siitä, mitä hääpari voisi haluta ja muistaa tässä se, että mahdollistaa monenlaisten ja kaikenhintaisten lahjojen antamisen, liki kaikki kun usein haluavat jotain antaa. Lahja on kuitenkin antajan kaunis ele, joten minusta kaikista lahjoista tulee olla onnellinen ja ainahan pienet muistamiset on ihania^^ Tässä vähän listaa, millaisia lahjoja olen kuullut hääparille annattevana ja mitä me ehkä voisimme toivoa:

1. Rahallinen tukeminen
. Nykyään on liki enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että häälahjaksi pyydetään rahaa, yleisesti häämatkaa varten. Me kuitenkin suunnittelemme varaavamme ja maksavamme häämatkamme jo hyvissä ajoin ennen itse häitä, joten tuntuisi vähän hassulta pyytää jo maksettua matkaa varten rahaa. Sen sijaan ensimmäisen yhteisen asunnon ostaminen on meille ajankohtainen asia heti häitä seuraavana syksynä, minkä takia suunnittelemme tällä hetkellä pyytävämme ensisijaisesti rahaa yhteistä asuntoa varten. Kokonaissummassa sitten käyttäisimme osan asuntosäästötilin varojen kartuttamiseen osan esimerkiksi huonekalujen ostamiseen. Usein liitetään myös tilinumero, johon rahat voi suoraan siirtää, mutta miksei rahan voisi antaa myös jotenkin luovasti, esimerkiksi ripustamalla rahapuuhun pyykkipojilla seteitä tai vaikkapa taittelemalla rahasta lintuja, jotka koristavat lasipurkin sisällä (niin me teimme yhdessä Mikon perheen kanssa hänen sukulaisensa häihin pari vuotta sitten). Näin rahalahjakin jää herlposti mieheen ja siihen voi yhdistää jonkun pienen konkreettisenkin jutun kylkiäisiksi. :)


2. Häämatkaan osallistuminen muulla tavalla
Olen lukenut joskus ajatuksesta, että osa pareista on pilkkonut häämatkalle suunnittelemansa aktiviteetit pienempiin osiin, joista vieras voi valita esim. norsuratsastuksen tai helikopterilennon ja näin ikään kuin ostaa hääparille lahjakortin johonkin häämatka-aktiviteettiin - ihana idea ja näin vieraskin saa tunteen, että hänen rahansa on suunnattu johonkin todella konkreettiseen ja usein myös pieneen luksukseen, josta hääpari on varmasti todella onnellinen!


3. Elämyslahjat
Elämyslahjat kasvattavat myös suosiotaan hääparien keskuudessa ja yhä useampi haluaakin toivoa konkreettisen asian sijaan jotain kokemusta. Esimerkiksi täältä löytyy monia oikein hyviä vinkkejä, joista hääpari voi vaikka etukäteen listatakin, mitkä olisivat heille juuri niitä mieluisimpia. Ihana idea minusta tämäkin, sillä usein ei itse tule raskittua laittaa rahaa vaikkapa vähän ylellisempään kylpyläviikonloppuun tai kuumailmapallolentoon, mutta tätä kautta senkin kokeminen voi olla mahdollista!


4. Konkreettiset lahjatavarat
Osa hääpareista todella tarvitsee ja haluaa jotain konkreettista häämuistoksi ja minäkin tiedän, että osa vieraistamme kokee sen myös mukavammaksi lahjavaihtoehdoksi kuin pelkän rahan. Minusta onkin tärkeää antaa vieraille vaihtoehtoja, joista etsiä itselle se juuri sopivin, sillä lahjan tulee saada näyttää myös antajaltaan! Konkreettisesta tavarasta, erityisesti, jos haluaa jotain tiettyä, on hyvä tehdä esimerkiksi lahjalista, joita netti on pullollaan. Monet kauppaketjut, kuten Sokos, tarjoaa omia lahjapalveluja, jolloin vieraat voivat mennä kyseiseen kauppakeskukseen ja tiedustella sieltä, mitä hääpari on toivonut ja mitä on vielä vapaana. Jos ei kuitenkaan halua sitoutua johonkin tiettyyn ketjuun, voi aina myös tehdä lahjalistan joko nettiin eismerkiksi tänne tai vaikka ihan konkreettisesti paperille ja antaa tämän paperin kaasolle tai äideille, joiden yhteystiedot liitetään kutsun lahjakohtaan. Näin tämä yhteyshenkilö sitten kontrolloi, ettei tuplalahjoja tule ja voi hyvin keskustella myös vieraiden kanssa siitä, mitä sopivaa heidän budjetilleen löytyisi. Meidän lahjalistalle päätyy ainakin Pentikin Valo astiastoamme, josta aiomme ihan konkreettisesti toivoa tiettyjä juttuja, koska osa astioista meillä jo on :) Konkreettisten lahjojen ei kuitenkaan ole pakko liittyä kotiin, nehän voivat olla ihan mitä vaan hääpari sopivaksi näkee :)


5. Lahjakortit
Lahjakorttejakin moni varmasti joko toivoo tai ainakin saa lahjaksi. Ja lahjakortit ovatkin oikein hyvä lahja etenkin jos tietää, mistä hääparilla on ostettavaa, muttei ole ihan varma, mikä juttu kyseistä liikkeestä olisi hääparille se kaikkein mieluisin. Me esimerkiksi saimme kihlajaislahjaksi lahjakortin Pentikille ja oli aivan ihanaa mennä valitsemaan Pentikiltä jotain itse, kuitenkin niin, ettei tarvinnut maksaa mitään :)

6. Itse tehty lahja
Lahjan voi aina tehdä myös itse, esimerkiksi tuunaamalla jotain jo valmista esinettä tai vaikka neulomalla parille heidän näköiset villasukat. Perinteisesti hääparille onkin annettu vaillasukat, joissa on vähän rahaa sisällä, ja mikäs se ihampaa kuin lahja, johon on käytetty aikaa ja kauniita ajatuksia ihan vain hääparia ajatellen! Tai miksei itse tehty lahja voisi olla jotain syötävääkin, jos sellaisia taitoja löytyy, tai vaikkapa itse tehty lahjakortti hemmotteluiltaan lahjan antajan luona!


7. Yhteislahjat
Häihin tullessa ei missään nimessä kannata miettiä, voisiko lahjan ostaa jonkun toisen kanssa yhdessä, sillä minusta ainakin voi! Etenkin, jos on itse vaikka opiskelija ja tuntuu, ettei omalla rahasummalla saa sitä, mitä haluaisi antaa, niin kannattaa ehdottomasti ostaa sitten jotain vähän isompaa jonkin toisen vieraan kanssa yhdessä. Näin pienikin rahasumma on tärkeä ja sillä saa hääparille jotain mieluisaa muistoksi.

8. Itse vieraiden saapuminen on lahja
Monesti hääkutsuun laitetaan, että lahjalla ei ole niinkään väliä, kunhan vieraat saapuvat juhlimaan hääjuhlaa yhdessä parin kanssa - ja me olemme ehdottomasti tällä linjalla! Kutsumme häihimme vain meille tärkeitä ja läheisiä ihmisiä, joiden kanssa haluamme ehdottomasti jakaa yhden meidän tärkeimmistä päivistämme ja toivomme todella, että jokainen kutsun saanut myös tulee häihimme. Toivommekin, ettei kukaan ota liikaa paineita lahjasta, vaan kunhan tulee iloisella mielellä juhlimaan meidän yhteistä rakkautta, niin se on kaikkein tärkeintä ja se tekee hääpäivästä ikimuistoisen ja ihanan juuri sellaisena <3

Tässä siis muutamia minulle mieleen juolahtaneita ajatuksia häälahjoihin liittyen. Minusta häälahjan ostamisessa on kuitenkin kaikkein tärkeintä ajatella juuri sitä paria, jolle lahja tulee ja kunnioittaa heidän toiveitaan. Eikä lahjan arvokkuus ole minusta niinkään olennainen, tärkeintä on itse vieraan läsnäolo sekä se, että halutessa muistaa hääparia jollain pienellä jutulla oman elämäntilanteen mukaan. Ja kortit on aivan ihania! :) Jokainen osallistuu siis häihin tavallaan ja jos lahja tuntuu hankalalta, ainahan sitä voi kysy joko suoraan hääparilta tai sitten heidän läheisiltään. Minä ainakin toivon, ettei kukaan meidän häiden vieraista ota turhaan stressiä lahjasta, se kun on kuitenkin aika pieni osa itse juhlaa. Kunhan mahdollisimman moni löytäisi aikaa saapua paikalle ja juhlisi päivää hyvillä mielin yhdessä meidän kanssamme, on juhlamme varmasti täydellinen juuri sellaisena <3 Pienet lahjat ovat sitten vain ekstraa ja iloa juhlan jälkeen yhteisessä arjessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti