tiistai 13. syyskuuta 2016

Musiikilla tunnelmaa hääjuhlaan

Musiikki on liki jokaisessa hääjuhlassa edes jonkinlaisessa osassa - joko illan tanssintahdittajana, koko juhlan läsnä olevana bändinä tai vaihtelevina musiikkimuotoina. Musiikin kuuluukin sopia hääjuhlan muuhun kokonaisuuteen sekä parin tyyliin. Meille musiikki oli tärkeä osa juhlaa etenkin tunnelman näkökulmasta, joten aloitin sen suunnittelemisen jo hyvissä ajoin. Seuraavaksi avaankin hieman, mitä musiikkielementtejä meidän hääjuhlassamme kaikkiaan oli ja ehkäpä joku löytää tästä omaankin juhlaansa jonkin mukavan elementin.

Kirkko
Meille kirkossa tapahtuva  vihkiminen oli tärkeä osa häitämme, johon halusin ehdottomasti miettiä myös musiikkia. Kirkossa keskiöön nousevat kaksi kappaletta - sisääntulomusiikki ja poistumismusiikki. Halusin sisääntuloon jonkin herkän kappaleen ja pitkien pohdintojen jälkeen valitsin Canon in D -kappaleen flyygelillä soitettuna. Tämä herkkä ja kaunis kappale oli juuri oikea soinnuttamaan meidän yhteisen matkan alkua ja luomaan haluttua herkkää tunnelmaa.


Lisäksi halusimme osaksi luterilaista vihkimistä yhden kappaleen, jonka ystäväni soitti kitaralla. Jo vuosia sitten kuulin hänen harjoittelevan tätä biisiä tuttunsa häihin ja jo silloin mietin, että jos voin yhtään vaikuttaa, tämä soi myös meidän häissämme. Ja niin onnellisesti kävikin, että ystäväni tuli häihimme esittämään Egotripin Mestaripiirroksen mies ja kitara -versiona ja se oli ihan todella kaunista!


Vielä ennen poistumismusiikkia saimme nauttia ortodoksiseen kaavaan kuuluvasta musiikista, sillä olimme pyytäneet paikalle kuoron, jotka lauloivat ihan todella kauniisti! Ortodoksisessa vihkikaavassa papin ja kuoron vuorolaulua on paljon ja sitä kelpasi kuunnella. Sitten loppuun vielä ystäväni palasi kitaran kanssa eteen ja soitti Paula Vesalan versiota mukailevan kappaleen Miten ja Miksi ja kertosäkeen alkaessa me lähdemme tuoreena avioparina johdattamaan kirkkojoukkoa ulos seuraavien sanojen saattelemana:

"Kun kanssas lähden, tiedät sen,
taakseni kääntyisi en koskaan.
Pois surut pyyhi menneisyyden,
kun huominen Sinä oot."


Ruokailu
Sitten siirryttiinkin vähitellen kohti juhlapaikkaa, jossa olimme päätyneet laittamaan taustamusiikkia ruokailun ajaksi, sillä juhlapaikassamme oli tähän sopiva äänentoisto. Tämä oli tosi hyvä valinta, sillä vieraat huomasivat tämän ja kehuivat sitä! Lisäksi kenenkään ei tarvinnut tulla tyhjään tilaan, vaan heitä vastassa oli heti hento musiikki luomassa oikeaa tunnelmaa. Minä olen rakkauslaulufiilistelijä ja käytinkin jonkin verran aikaa siihen, että kokosin listaksi kaikki minusta ihanimmat hitaat rakkauslaulut, jotka sitten soivat hiljaa koko ruokailun ajan aina iltaan saakka, toki ohjelmien ajaksi musiikki aina taukosi. Suurin osa kappaleista oli englanniksi ja osa akustisia ja tämä toimi hyvin, sillä ne jäivät hyvin taustalle. Tärkeää on myös muistaa, että taustamusiikki todella jää taustalle, se ei siis saa olla liian kovalla. Yksi minun ihan lemppareista oli tämä kappale (Matt Johnson/Westlife - Beautiful in White), jota salaan kuuntelen vieläkin aika usein ja fiilistelen häitä<3 Samankaltaista genreä oli muukin taustamusiikkimme.


Musiikkiesitykset
Minulla on monia lahjakkaita ystäviä, joiden taidonnäytteitä saimme kuulla osana hääohjelmaa. Näistä osa oli musiikkia ja saimmekin kuulla saksofonilla vähän klassista musiikkia sekä version Elton Johnin kappaleesta Can you feel the love tonight. Lisäksi jo kirkossa soittanut ystäväni soitti vielä kaksi kitarakappaletta juhlassa, jotka olivat meidän biisi, eli Juha Tapion TSNTH, sekä Oasiksen Wonderwall, jotka toimii niin hyvin kitaracovereina!Tanssimusiikki
Kuten perinteisiin kuuluu, vauhdistui meidänkin musiikkimme iltaa kohti. Viimeisenä "ohjelmanumerona" pidimme häävalssin, jonka jälkeen tanssittiin kolme yleisövalssia ja pari nelijakoista kappaletta. Häävalssista kerron vielä erillisessä päivityksessä, mutta muiksi valsseiksi valikoituivat ihana Cristina Perryn A Thousand Years, jonka tanssin yhdessä Mikon kanssa ja vanhempamme tanssivat yhdessä kanssamme. Mukaan tuli tässä kappaleen edetessä myös kaasot ja bestmanit. Seuraavan yleisövalssin tanssin isäni kanssa, Mikko äitinsä kanssa, ja nyt saatiin paljon jo muitakin vieraita lattialle. Täksi valssiksi valitsimme Janne Raappanan Kaksi onnellista. Kolmanneksi valssiksi valikoitui Anna Puun Kolme vuodenaikaa, jonka sain tanssia appiukkoni kanssa. Halusimme valsseiksi vähän uudempaa musiikkia, siksi siis nämä valinnat, mutta kuitenkin sellaisia, joita on helppo valssata ihan perinteisesti.
Sitten oli vielä vuorossa kaksi nelijakoista kappaletta, joiksi valitsimme perinteisesti Paratiisin, en enää muista kenen versiona, mutta se oli joka tapauksessa hitti :) Toisena kappaleena oli Mamban tyttö tuollainen ja vieraat näyttivät viihtyvän tanssilattialla.Iltabileet
Sitten olikin vuorossa iltabileet, joita varten olimme koonneet valmiin Spofylistan, josta sitten vieraat kävivät vapaasti myös vaihtelemassa kappaleita oman mielen mukaan ja kaikilla näytti olevan hauskaa. Oli huippua huomata, miten eri sukupolvet bilettivät sulassa sovussa milloin Antti Tuiskua ja milloin Tinakentätyttöä:) Haaveilin ennen häitä dj:stä, mutta se jäi hinnan vuoksi meidän juhlasta, mutta onnekseni se ei haitannut ollenkaan, sillä Spotify toimi ihan tosi hyvin, kiitos muutaman bilevalon ja isojen kajareiden, jotka vuokrattiin erikseen. Ja voi sitä ihanuuden tunnetta, kun sai tanssia ilman kenkiä pelkäämättä lasinsiruja, musiikki ei ollut liian kovalla ja tilaa oli juuri sopivasti isoillekin muuveille:) Niin ja terassillakin musiikki raikui yöhön saakka jamittelun merkeissä, sillä ystäväni soitti siellä kitaraa ja lauloi pienen vierasporukan kanssa kaikkea, mitä mieleen vain juolahti.

Kokonaisuutena tämä musiikkikattaus toimi meidän häissämme tosi hyvin ja sen etukäteissuunnittelu kannatti, kertoohan musiikki usein tosi paljon! Itselleni oli ihan todella hankalaa löytää jotain vähän erilaisia, mutta kuitenkin perinteisellä tavalla tanssittaviksi sopivia kappaleita, häihimme. Ehkäpä tästä koonnisti on jollekin tulevalle morsiamelle hyötyä oman häämusiikin pohdinnoissa :)

2 kommenttia:

  1. Ihanaa musiikkia ollut häissänne! Olisiko mahdollista saada vielä listaa soittolistasta joka teillä soi ruokailun taustamusiikkina? 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tottakai tämä onnistuu, päivitän siitä loppukuussa tänne oman päivityksen :)

      Poista