Tällä viikolla kävin hakemassa häätunnelmaa Kuopion museosta ja korttelimuseosta "Nyt meillä on häät" -näyttelystä parin kuopiolaisen ystäväni kanssa. Tämä häänäyttely oli siis jaettu kahteen eri ympäristöön ja näyttelyn tarkoitus oli palata aina 1800-luvulle asti hääperinteisiin ja uskomuksiin sekä nostaa esille, mistä meidänkin perinteemme kumpuavat ja miten tähän hetkeen ollaan päädytty. Häänäyttely on avoinna vielä helmikuun loppuun, joten vielä ensi viikolla ehtii! Minä sain näyttelystä mukavaa hääfiilistä ja ennen kaikkea opin uutta ja kiinnostavaa kaikesta siitä, mitä avioliitto on ennen merkinnyt ja millaisia perinteitä naimisiinmenoon on liittynyt.
Ensin Kuopion museossa oli esillä hääpukuja aina 1800-l tähän päivään asti. Perinteisesti hääpuku 1800-l oli musta ja juhlava pitkä mekko, sillä se oli kallis hankinta, joten musta mekko oli käytännöllinen ja sitä pystyi käyttämään myös häiden jälkeen käyttämään muissa juhlissa. Hääpuku oli siis viisas hankinta, ei yhden päivän juhlamekko.
Avioliitton solmimista oli myös monilta ryhmiltä rajoitettu. Esmerkiksi epileptikot eivät saaneet mennä naimisiin. Lisäksi naimattomia yli 25-vuotiaita naisia "rangaistiin" naimattomuudesta ylimääräisellä verolisällä.
1900-l valkoiset hääpuvut alkoivat nousta suosioon rakkausavioliittojen ohella. Lisäksi erilaisia hedelmällisyyden symboleita yhdistettiin häätapahtumaan, kuten yhäkin perinteissä oleva riisin heittäminen morsiusparin päälle. Hieman aijemmin käytössä oli pieni kehikkomainen morsiuskruunu, joka symboloi morsaimen neitseellisyyttä. Jos aviopari sai lapsen alle 9kk kuluessa häistä, joutuivat he maksamaan kirkolle korvauksen, sillä neitseellisyyden kruunua oli käytetty aiheettomasti.
Erityisen kaunis oli korttelimuseossa järjestetty "kihlajaismatka Kuopioon" -niminen reilun 15 minuutin video-/kuvaesitys, jossa näytettiin 1900-l alun kuvia silloisesta Kuopiosta ja taustalle kerrottiin yhden parin tarinaa kihloihin menosta. Tarina oli ihanan romanttinen, pariskunta nautti Kuopiossa kiertelystä ja siihen aikaan oltiin vähään tyytyväisiä sekä ihaltiin kaikkea uutta tavarapaljoutta. Pariskunta puhui toisistaan todella kauniisti ja mies oli järjestänyt sormuksen sekä kahvit hienossa ravintolassa valmiiksi tulevaa vaimoaan varten. Ihanan tunnelmallinen ja lämminhenkinen tarina, johon oli helppoa eläytyä.
Kokonaisuutena siis ihana reissu, jossa sain maistaa ripauksen mennyttä Kuopiota sekä hääperinteitä ja samalla pohtia ja jutella ystävien kanssa meidän häistä :)
Mielenkiintoinen postaus! Kaikenlaisesta sitä ollaankin ennen vanhaan rangaistu :D Minäkin oisin jo muutaman vuoden saanut maksella ylimääräistä verolisää ;)
VastaaPoistaNäimpä, onneksi nyt ollaan vähän suvaitsevaisempia :D
Poista