keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Mitä kaikkea sormuksen teettämiseen kuuluu?

Meidän sormusten teettäminen jatkuu Hanna K design & jewellery -kanssa ja minun on ihan pakko myöntää, että alan jo kuumeisesti odottaa hetkeä, jolloin sormukset ovat oikeasti valmiit, sillä joka käynnin jälkeen olen enemmän sitä mieltä, että sormuksista tulee ihan mahtavia! Nyt oli siis kyseessä neljäs käynti sormusten tiimoilta ja avaankin seuraavaksi vähän tarkemmin, millaisia käyntejä sormuksen teettämisen tiimoilta olemme jo tehneet ja mitä on vielä edessä. Tässä siis kuvaus meidän sormusten suunnitteluprosessista tähän mennessä (eri kultasepillä voi olla erilaisia käytäntöjä, mutta tässä koottuna meidän kokemuksia).

1. Kultasepän etsintä ja sormuksen ideointi

Olin jo katsellut monia sormuksia, käynyt eri merkkien esittelyissä sekä häämessuilla sovittamassa sormuksia, mutten ollut löytänyt sitä juuri sopivaa ja minun kihlaani täydellisesti yhdistyvää sormusta. Myös sormusten hinta vähän kauhistutti. Luinkin useasta blogista sormusten teettämisestä ja lopulta päätin, että ainahan voi kokeilla. Niinpä etsin paikallisia toimijoita ja löysin yhden, joka vaikutti lupaavalta. Yhteydenottoni jälkeen sovimme nopeasti tapaamisen heinäkuun alkuun, jossa vierähtikin yli tunti ihan vain ideakuvien pohjalta keskustellen, vaihtoehtoja punniten, sormusmalleja fiilistellen ja sitä kautta prosessia käynnistellen. Emme varsinaisesti päättäneet muuta kuin sormuksen materiaalin ja kivityylit, joita tosin pystyi muuttamaan myöhemminkin. Vielä ei myöskään tarvinnut tehdä lopullista ostopäätöstä. Lue ensimmäisestä käynnistä tarkemmin täältä.


2. Sormussuunnitelmien näkeminen ja muokkaaminen

Toisella tapaamiselle, elokuun lopulla, pääsimme näkemään suunitelmat, joita kultaseppämme oli tehnyt ensimmäisen keskustelumme ja ideasormusten pohjalta. Hän oli siis piirtänyt reaalikokoisia malleja useita vaihtoehtoja, joiden pohjalta lähdimme keskustelemaan muutoksista (osa kultasepistä tekee tämän virtuaalisen mallinnusohjelman kautta). Minulle oli todella hankalaa osata nähdä tällaisesta pienestä lyijykynäkuvasta millainen sormus todellisuudessa on, mutta keskustelujen tarkentuessa aloin vähitellen luottaa siihen, että kyllä tästä hyvä sormus vielä saadaan. Tällä kertaa keskustelimme siis tarkemmin kivien kooista, sivukivien asetteluista sekä pienemmistä yksityiskohdista. Samalla keskustelimme myös alustavaa hinta-arviointia ja päätimme jatkaa eteenpäin. Tarkempia fiiliksiä löytyy täältä.

3. Hopeiset mallisormukset ideoinnin tukena

Kolmannella tapaamisella syyskuun lopussa pääsimme sovittamaan hopeasta tehtyjä mallisormuksia. Minun sormukseeni oli tehty vähän jo suuntaa sivukivistä ja Mikolle sormuksen kuvioinnista. Olikin aivan mahtavaa päästä sovittamaan sormusta ihan oikeasti ja saada sitä kautta vielä varmistusta suunnasta. Tällä kerralla sain myös tunteen, että tästä tule jotain niin mahtavaa! Tämän kerran tavoitteemme oli nähdä, miten sormukset istuvat toistensa kanssa, varmistaa sormuksen paksuus sekä päättää, millaista hiontaa/kavennuksia (antakaa anteeksi epäammattimaiset käsitteet^^) haluan sormukseni runkoon. Tämä kerta oli minulle todella antoisa, sillä se varmisti tunnetta sormuksen onnistumisesta. Lisäksi pääsimme hiomaan jälleen lisää yksityiskohtia, pääasiassa runkoon liittyen ja varmistimme myös keskikiven koon. Lisää voit lukea täältä.

4. Lopullisen sormusrungon sovittaminen

Muutama päivä sitten kävimme sovittamassa tulevien sormustemme ensimmäisiä runkoversioita. Minua jännitti taas vähän, mutta samalla olin todella innoissani. Tarkoitus oli myös katsoa timantteja, mutta postin viivästysten takia ne eivät ehtineet tähän kertaan - ensi kerralla siis! Nyt keskityimme siihen, tuntuiko koko oikealta, olihan paksuus juuri sopiva, miltä rungon pyöristykset näyttivät, miten sormukset sopivat yhteen ja olivatko hionnat kohdallaan. Olin todella tyytyväinen, kuten Mikkokin :) Keskustelimme nyt myös ensimmäistä kertaa kruunusta ja kynsistä, jotka tulevat keskikiveeni. Pääsin siis näkemään erilaisia kruunumalleja ja päättämään niistä itselle sopivimman, jota vielä muokataan hieman minun sormukseen sointuvaksi ja sain myös päättää kynsien muodot. Minusta onkin ollut aivan ihanaa päästä hiomaan sormuksen jokaista yksityiskohtaa ja näin saan todella uniikin ja silmääni miellyttävän sormuksen :) Tarkensimme myös sivukivien kokosuunnitelmaa ja katselimme eri puhtauksisia timantteja sekä mietimme, minkä tasoista minä haluan. Vierailun päätteeksi jätin kihlani kultasepälle, jotta hän voi tehdä sivukivien istutuspaikat valmiiksi niin, että ne sopivat just eikä melkein minun kihlani kiviriviin :) Nyt sitten odotellaan seuraavaa kertaa ja kihlan takaisin saamista, mutta koska minulle on todella tärkeää, että vihki sopii kihlaan täydellisesti yhteen, jätin sormukseni hyvillä mielin, vaikka vähän orpo olo sitä ilman onkin^^ 


Tulevaisuudessa on siis edessä vielä ainakin pari vaihetta:

5. Timanttien valinta

Tarkoituksena on, että näen timantit ennen niiden paikoilleen asettamista, voimme vielä miettiä keskikiven korkeutta sekä pohtia timanttien puhtauksia. Myös Mikon sormuksessa mallataan timanttien oikeaa sävyä ja määrää. Oletettavasti tämä vaihe on ihan lähiviikkoina.

6. Sormuksen loppusovitus

Valmiiden sormusten näkeminen ja sovittaminen sekä mahdollisten pienten muutosten päättäminen.

7. Sormusten ostaminen

Viimeisenä tietysti valmiin sormuksen ostaminen ja kotiin vieminen hääpäivää odottamaan :)

Tavoitteena olisi, että sormukset saataisiin ennen joulua, vaikkei meillä mikään kiire olekaan, mutta olisihan tämä sormus jo ihanaa saada nähdä ihan livenä ja saada kotiin hääpäivää odottamaan. Meillä teettäminen on silloin vienyt noin puoli vuotta, mutta muutamassakin kuukaudessa ehtii usein hyvin. Meillä ei ole kuitenkaan ollut kiirettä, joten olemme antaneet kultasepän edetä rauhassa ja tehdä kiirellisempiä tilauksia ensin. Tämän kokemuksen pohjalta voin sanoa, että minusta teettäminen on ihan mahtavaa! Kultasepällä on nimittäin ollut meille ihan niin paljon aikaan, kuin vain olemme tarvinneet, hän on neuvonut meitä jokaisessa yhtyiskohdassa, lähtenyt suunnittelussa meille tärkeistä asioista liikkeelle ja onhan se hienoa, että näin voi tukea paikallista käsityötä samalla vielä säästäen ja saaden laadukkaan uniikin vihkisormuksen. Ja niille, joita ihan jokaisen yksityiskohdan miettiminen ei tunnu omalta, ei se sormuksen teettämisessä ole pakollista, vaan jos on heti suunnitelmaan tyytyväinen, voidaan hyvin mennä myös sen mukaan ja silloin myös tapaamiskerrat varmasti vähentyvät. Tämä on kuitenkin ollut meille hyvä rytmi suunnitella sormuksia En millään malttaisi odottaa, että sormus on valmis! <3

Jos teillä muilla on kokemuksia sormusten teettämisestä ja teettämisen vaiheista, olisi ihanaa, jos jakaisitte niitä myös tänne :)

4 kommenttia:

 1. Teetin myös sormukseni, kävin noutamassa sen tänään <3
  Minulla noita vaiheita ei ollut noin paljon, mutta ehkä sormukseni oli yksinkertaisempi ja enemmän "perusmalli". Kävin ensimmäisen kerran kultasepän kanssa juttelemassa ja luonnostelemassa millaisen sormuksen haluaisin, mitä materiaalia ja millaisilla timanteilla, ja seuraavana päivänä sen jälkeen hän lähetti 3D-luonnokset minulle ja ne hyväksyin.
  Pari viikkoa sitten tuli viesti, että sormus on valmis sovitettavaksi jolloin kokoa piti vielä hieman säätää, mutta tänään se oli sitten juuri sopivana valmiina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kuulostaa ihanalle ja kätevälle, sormuksia voikin varmasti teettää monella tavalla :)

   Poista
 2. Munkin sormus on teetetty, eikä mullakaan ollut noin monta vaihetta :D Toki mun ajatukset oli niin selvät alusta asti, ja jätin myös tekijälle vapaat kädet. Mulle tärkeimmäit speksit oli mahdollisimman kapea runko, sormuksen korkeus (joka määritteli kivien koot) ja timanttien värit. Sekä tietty se ulkonäkö ja asettelu. Kaikki toteutukset ja muut välivaiheet ja tekniset jutut jäi sepälle päätettäväksi. En sovittanut mitään hopeista versiota, en valinnut kiviä erikseen, vaan suunnittelun jälkeen sormus tehtiin ja se oli ihan täydellinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksen jakamisesta! :) Huippua, että sormuksesta tuli täydellinen ja juuri toiveidesi mukainen!

   Poista