tiistai 28. kesäkuuta 2016

Luterilais-ortodoksinen vihkikaava

Meidän häistä tulee ekumeeniset, sillä minä kuulun luterilaiseen ja Mikko ortodoksiseen seurakuntaan, kuten olen jo tainnut muutaman kerran mainita^^. Pohdin aiemmin täällä ekumeenisia häistämme, mutta nyt tiedän kaavastamme paljon enemmän, sillä tapasimme eilen molemmat pappimme. Häihimme tulee siis kaksi pappia, luterilainen ja ortodoksi, sekä kaksi kanttoria, luterilainen ja ortodoksi. Hulinaa siis riittää :) Ekumeenisille häille ei ole yhtä tietty kaavaa, joten halusimmekin tavata molemmat pappimme kerralla, jotta pystyimme yhdessä keskustelemaan kaikki yksityiskohdat kohdilleen ja onneksi tällainen tapaaminen järjestyi. Puolisentoista tuntia siinä menikin, mutta se tuotti hyvän ja valmiin lopputuloksen ja opittiinkin samalla hääperinteistä paljon.

Minulla oli ennen tapaamistamme muutama ajatus mielessä, jotka halusin osaksi vihkikaavaamme ja ne olivat isän kanssa käveleminen alttarille, kysymysten esittäminen Tahdon-muodossa sekä alkumusiikin saaminen luterilaisen perinteen mukaisesti. Muuten olin aika avoimin mielin, vaikka salaa toivoinkin saavani  myös1. korinttilaiskirjeen Raamatunpätkäksi sekä ujutettua sopivaan väliin ystäväni kitara+laulu -esityksen. Ja nämä kaikki me saatiin!

Pientä neuvottelua tämä toki vaati, sillä ortodoksisessa perinteessä on totuttu menemään enemmän tiettyjen kaavojen mukaan ja minun toiveeni taas mukailivat luterilaista vihkimistä. Saimme kuitenkin sulassa sovussa sovittua kaavan, jossa on vähän niin kuin ensin nopeahko luterilainen vihkiminen ja sen perään hieman tiivistetty ortodoksinen vihkiminen. Molemmat papit ovat kokoajan läsnä ja mukana toimituksessa ja vihkiminen tosiaan tapahtuu Nilsiän kirkossa. Tällaiseen kaavaan päädyimme:

1. Luterilainen osuus (n. 15min)
- sulhanen odottaa alttarilla bestmanien kera, kun morsian saapuu isänsä saattamana kohti alttaria sisääntulomusiikin tahdittamana (ennen musiikin alkua kävelevät kaasot ja morsiusneito paikoilleen eteen)
- lähellä alttaria morsiamen isä luovuttaa morsiamen sulhaselle ja pari kävelee yhdessä alttarille
- luterilainen pappi sanoo johdantosanat ja rukouksen
- pappi/oma lukija lukee Raamatunpätkän 1 kor 13: 1-8, 13 (saimme valita)
- musiikkiesitys
- luterilaisen papin puhe
- Tahdon -kysymykset luterilaisella kaavalla
- polvistuminen, sormusrukous ja vihkisormuksen pujottaminen morsiamen sormeen
- luterilaisen papin avioliiton vahvistaminen ja aviopuolisoiden siunaus

2. Ortodoksinen osuus (n. 30min)
- morsiusparille annetaan tuohukset käsiin ja bestman nostaa alttaripöydän (hääpari ja ortodoksinen pappi siirtyvät tämän pienen pöydän eteen)
- ortodoksisen papin alkusiunaus ja ektenia alttaripöytään päin
- ortodoksinen pappi kääntyy morsiuspariin päin, yhdistää parin kädet ja asettaa päihin kukkaseppeleet (myös kruunut mahdollisia, mutta halusimme seppeleet)
- rukouksia ja kanttorin laulua
- pappi lukee evankeliumin (tässä kohtaan vieraat seisovat)
- ektenia ja rukouksia
- avioparin yhteinen malja
- alttaripöydän kiertäminen papin perässä kolme kertaa (samalla lauluja, kanttori ja pappi)
- ortodoksisen papin loppusiunaus
- piispan kirjeen lukeminen (ortodoksinen pappi lukee)
- tuore aviopari vie tuohukset telineeseen
- pappi antaa luvan suudella morsianta
- lähtömusiikki, kaasot antavat morsiamelle kimpun takaisin ja poistuminen

Kun kerran mennään naimisiin, niin mennään sitten kunnolla :D Olin todella tyytyväinen kaavaan ja ihanaa, kun saimme mukaan molempia perinteitä ja minullekin ihan uusia juttuja ortodoksisesta kaavasta :) Niin ja pappitapaamisen lopuksi ortodoksinen pappi suoritti meille kihlauksen, sillä ortodoksiseen perinteeseen kuuluu mennä kirkossa kihloihin (n. 10min). Meillä on vielä luterilaisen papin kanssa kirkkoharjoitus edellisenä päivänä, jolloin katsotaan paikat ja sitten se onkin menoa^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti