Eikö timanttien tulisi kestää mitä vain? Etenkin laadukkaiden timanttien? Valitettavasti opin lähiaikoina, että myös tämä maailman top 5 kovimpien aineiden joukkoon lukeutuva aine ei olekaan ikuinen, vaan voi ihan tavallisessa arkikäytössä haljeta!
Äänessäni voi kuulla pientä katkeruutta, mutta avataan ensin hieman taustaa, niin tiedätte, mistä puhun :) Eli minulla on kihlasormuksena Sandbergin Kassiopeia 2, jota olen kohta kahden vuoden ajan saanut pitää sormessani (lue täältä sormuksesta lisää). Tämä ihana sormus osui aikoinaan silmiini Timanttisilla ja minun oli saatava se omakseni. Olenkin siitä lähtien käyttänyt ihanaa sormustani päivittäin, mutta todella varovasti, eli aina, kun olen vähänkään järjestellyt, siivonnut, urheillut tai mökkeillyt, on sormus jäänyt kotiin odottamaan - olen siis ihan todella varovainen sormuksen käyttäjä. Huomasin kutienkin yhtenä päivänä sormukseni taitavan oudosti valoa. Kun katsoin sitä tarkemmin huomasin, että yksi sen kivistä oli painunut muita alemmas. Ei muuta kuin mahdollisimman pian sormuksen kanssa Timanttisille kysymään, mitä sille oikein on käynyt.
Liikkeessä oltiin samaa mieltä, että ehdottomasti sormus tulee huollattaa ja jätin sormuksen yhteydessä timanttitositteet ja ostokuitin liikkeeseen sekä kysyin vielä, että olihan sormuksella takuuta. Sandbergin sormuksilla on monen vuoden takuu, joten sormukseni takuu oli vielä voimassa. Ei siis pitänyt olla mitään hätää, vaan sromus lähetettiin Sandbergille huoltoon. Parin päivän päästä minulle kuitenkin soitettiin ja kerrottiin, että tämä sisään painunut timantti oli haljennut ja kuinka ollakkaan, takuu ei tietenkään korvaa juuri halejenneita timantteja, muut viat kyllä, koska tämä on oma vika!! Voitte kuvitella, että tässä vaiheessa piti pari kertaa hengittää, jottei ärtymys päässyt liikaa valloilleen. Sanoin kyllä, kuinka varovainen sormuksen käyttäjä olen, mutta tässä tilanteessa ei ollut muuta vaihtoehtoja kuin se, että minä olin aiheuttanut timantin halkeamisen ja se meni omaan piikkiin. Onneks korjaus ei ollut mahdottoman kallis ja pakkohan sormus oli huollattaa kuntoon.
Eniten minua kuitenkin turhauttaa tässä se, että pidän Sandbergia todella laadukkaana sormusmerkkinä ja jo hinnankin takia oletan, että he käyttävät laadukkaita kivia ja metallia. Miten sitten timantti voi mennä halki, kun olen ihan hurjan varovainen sormuksen käytön suhteen? Ja miten voi vielä olla, että takuu ei korvaa juuri tätä, kun Sandberg kuitenkin mainostaa juuri tällä pitkällä takuulla laadun varmistajana? Pientä pettymystä ja turhautumista on siis vielä ilmassa, mutta minusta olisi tosiaan ollut reilua, että olisi edes pohdittu sitä vaihtoehtoa, että oliko kyseessä kenties valmisturvirhe, kuitenkin kyseessä on tosiaan yksi maailman vahvimmista aiheista ja kyseinen timantti oli sormuksen toisesta reunasta kolmas, ei siis edes reunimmainen. Tuli vähän sellainen olo, ettei takuulla ole mitään väliä, sillä tietenkin juuri se, mitä minun sormukselleni käy, ei kuulu takuun piiriin.
No, nyt on ehkä vatvottu asiaa tarpeeksi :D Pettymyksiä sattuu ja vaikka kuinka merkki olisi laadukas ja takuu olisi voimassa, ei meidän ihanat sormuksetkaan kestä kaikkea. Ymmärrätte silti varmasti, että tälläinen turhauttaa. Sormus on kuitenkin nyt huollettu, jospa se jatkossa kestäisi sitten ihan kaiken. Lisäksi olen edelleenkin sitä mieltä, että tämä sormus on ihan äärettömän kaunis ja sopii minulle todella hyvin, minulla oli varmaan vaan extrahuonoa tuuria. Pieniä takapakkeja näköjään sattuu, toivottavasti teidän muiden sormuksen ja tästä eteenpäin minunkin sormukset kestävät ihan kaiken, ainakin sen tavallisen arkikäytön teidän mukana :)
Timantti on niin kova materiaali, että jos siihen tulee isku tietyssä kulmassa, se voi haljeta suhteellisen helposti. Siksi se varmaan ei mene takuuseen. Kun kyse ei ole valmistuvirheestä vaan timantin kidejärjestelmästä.
VastaaPoistaSeuraava lainattu timantit.comista:
"Jos timanttia lyö vasaralla...
...niin se rikkoutuu varmasti. Älä kokeile. On uskomatonta, kuinka sitkeässä vanha myytti, jonka mukaan timantin aitouden voi todistaa vasaralla, istuu ihmisten mielissä. Aina silloin tällöin joku onneton oppii totuuden ikävällä tavalla omakohtaisen kokemuksen kautta. Timantti saattaa lohjeta myös vahingossa, kolahtaessaan tiskipöydän tai lavuaarin reunaan. Toki monet koruissa käytetyt istutustyylit suojaavat kiveä, mutta kallista sormusta ei ole pakko pitää sormessaan ihan kaikissa tilanteissa.
Kovuudestaan huolimatta timantin pystyy rikkomaan suhteellisen helposti, jos isku sattuu osumaan oikeaan paikkaan oikeassa asennossa. Muista, että kovuus ja kestävyys ovat kaksi eri asiaa. Monet kovat aineet ovat hauraita, koska ne eivät jousta lainkaan iskuja saadessaan. Kumpi on helpompi rikkoa vasaralla: kova ikkunalasi vaiko pehmeä pesusieni?
Timantin kiteytyminen niinsanottuun kuutiolliseen kidejärjestelmään johtaa siihen, että se lohkeaa helposti aivan tietyissä suunnissa. Nämä suunnat vastaavat luonnosta löydettävän timanttioktaedrin kidepintojen suuntia. Jo kauan ennen kuin timantteja opittiin hiomaan, niitä osattiin lohkoa pienemmiksi, ja ennenkaikkea muodoltaan symmetrisemmiksi."
Mutta aivan varmasti ottaa päähän! Muakin ottaisi, etenkin just häiden alla kun on ehkä muutakin rahanmenoa...
VastaaPoistaNiinpä, mutta kaikki on tosiaan mahdollista, vaikka kuinka olisi varovainen. Onneksi ei kuitenkaan ollut kallis tikki ja sormus on taas hyvässä kunnossa :)
PoistaMusta tuntuu, että kaikissa on hyvä takuuaika, mutta just sitä vikaa mikä itellä tulee, se takuu ei kata.
VastaaPoistaPaitsi Kalevala-korujen kanssa! Mulla jäi villapaitaan kiinni hopeisen sydän-sormuksen roikkuva osa, irtos ja meni hukkaan.
Kysyin liikkeestä mitä tehdään ja he lähetti Kalevalalle. Tuli takaisin uuden näköisenä eikä maksanut mitään :)
Hieno juttu, että olet saanut korusi takuuseen! Onneksi välillä menee näinkin päin :)
Poista